Tuna Özel Röportaj

Öncelikli hedef Orhangazi’de büyümek
Kemal Yerli Marketler Zincirinin büyüme hikâyesini Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi Salih Yerli’den dinledik. Perakendecilik sektörü hakkinda bilgilerde veren Yerli, ilçedeki büyüme tamamlandiktan sonra komsu ilçelere açilmayi planladiklarini ilk defa açikladi. Kemal Yerli Marketler Zinciri Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Salih Yerli ile rekabet ortamini, parakende sektörünün vardigi noktayi, Kemal Yerli marketlerinin müsteri politikalarini ve hedeflerini konustuk. Bir çok kisi ekonomik kriz ve piyasalarin bozuklugundan sikayet ederken Salih Yerli, büyüme hedeflerini anlatti ve kazanmanin politikasini söyle anlatti; ‘Sadece Orhangazi’de degil. Hangi sehirde olursa olsun müsterinize sahip çikarsaniz müsterinizde size sadik kalir’ Iste son iki ay içerisinde zincire iki yeni sube daha ekleyen Kemal Yerli Marketler Zinciri’ni anlatan o röportaj; 

Ekonomik açidan Türkiye’nin gelismis kentlerinden biri olan Orhangazili yerel perakende zinciri Kemal Yerli AVM Market, 15 yildan bu yana müsterilerine hizmet veriyor. Bugün 8 subesiyle hizmet veren Kemal yerli A.V.M’nin magazalarinin tamami Orhangazi’de bulunuyor. Büyüme stratejilerinin Orhangazi’de söz sahibi, kalici bir marka yaratmak üzerine kurulu oldugunu anlatan Kemal Yerli A.V.M Marketler Zinciri Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Salih Yerli, Kemal Yerli A.V.M. Marketler Zinciri’nin Orhangazi’deki konumunu saglamlastirdiktan sonra komsu ilçelerle ilgili planlar yapilabileceginin altini çiziyor. 1995 yilindan beri perakende sektörünün içindesiniz. Öncelikle sizi taniyip, sektöre adim atisinizi sizden ögrenebilir miyiz?
1995 yilinda babam Kemal Yerli ile bir araya gelerek toptan fiyatina perakende sloganiyla Kemal Yerli Market’i kurduk. Hürriyet Mahallesi’nde basladigimiz marketçilik bugünlerde Kemal Yerli Market’le organize perakendecilige dönüstü. 
Sektöre girdiginiz yillardan bugüne, perakendenin aldigi yol konusunda neler söylemek istersiniz? 
Sektöre girdigimiz yillarla bugünü kiyasladigimizda Türkiye’de perakendenin çok yol aldigini görüyoruz. Yazar kasa ve etiketsiz teraziyle tamamen kasiyere dayali ezber bir marketçilikten tamamen organize ve sisteme dayali otomasyon sistemiyle çalisan bir marketçilige geçmis durumdayiz. Elbette bu geçiste Türkiye’nin degisen sosyo-ekonomik yapisinin da etkisi var.. 
Öncelikli hedef Orhangazi’de büyümek

Büyüme stratejiniz nedir? Satin alma yapmayi düsünüyor musunuz? Orhangazi disina çikip, farkli ilçeler de magazalar açacak misiniz?
Büyüme stratejimiz Orhangazi’de söz sahibi olan bir marka yaratmak üzerine kurulu. Çünkü bizim olmadigimiz bölgelerde ulusal zincirler durmaksizin magaza açiyor. Bugün perakende yasasindaki bosluklardan dolayi ulusal magazalar her noktayi adeta parselleyerek büyüyor. Kemal Yerli ailesi olarak öncelikle ilçemizdeki konumumuzu olusturduktan sonra komsu ilçelerde ilgili planlar yapabiliriz. 
Sube açacaginiz lokasyonu belirlerken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?
Sube açarken tabii ki yillarin vermis oldugu tecrübeyle beraber sehrin olusumunu, açacagimiz lokasyonun gelir seviyesini, konut yogunlugunu dikkate aliyoruz. Ayrica magaza metrekareleri de bizim için çok önemli. 
Discount magaza konseptiyle ilgili yatirim planiniz var mi?
Discount magazacilikla ilgili herhangi bir yatirimimiz yok, çünkü bir marka olusturmak çok zor. Magazalarimiza bakildiginda genellikle mahalle içinde yer aliyoruz, yani bir bakima discount mantiginda çalisiyoruz. Orhangazi’de ulasim sikintisi yasanmadigi için müsterilerimizin discount magazalara talep gösterecegini düsünmüyoruz. 
‘Ulusallarin yapamadiklarini…
Yerel marketler, birçok donanima sahip olan ulusallara karsi her türlü mevzuat engellerine ragmen mücadele ediyor. Büyüme rakamlarina baktigimizda oldukça da basarili bir grafik sergiliyorlar. Yasanan bu rekabetle ve yerel marketçiligin sikintilariyla ilgili neler söylemek istersiniz? Yerel marketlere baktigimizda ulusallarin yapamadigi sicaklikta ve samimiyette hizmet verebildigini görüyoruz. Satin alma sartlari da güçlendikçe ulusallarla esitlenemese de masraf dengesinden dolayi hem fiyatta cazip oluyoruz hem de samimi hizmet vererek müsterimize sahip çikiyoruz. 
Sizce halk, yerel marketlere sahip çikiyor mu? Orhangazililerin alisveris aliskanliklari neler?
Alisverislerde diyalog çok önemli. Müsteri alisveris esnasinda kendisine gösterilen ilgi ve alakayla beraber beklentilerinin de karsilanmasini istiyor. Ilgisizlik, memnuniyetsizligi de beraberinde getiriyor. Sadece Orhangazi’de degil, hangi sehirde olursa olsun müsterinize sahip çikarsaniz müsterinizde size sadik kalir. Piyasa aktörlerini tüketiciler terbiye ediyor. Degisen tüketici taleplerini dikkate almayan oyuncularsa devre disi kaliyor. Sizce nedir söz konusu tüketici talepleri? Siz bu anlamda kendinizi nasil konumlandiriyorsunuz? Tüketici tabii ki her zaman patron; çünkü cebinde parasi ve satin alma için bir dolu tercihi olan bir kitleden bahsediyoruz. Bu durumda biz perakendeciler ne kadar ilgili ve samimi olup beklentilerine cevap verebilirsek, o kadar basarili oluruz. Ne zaman biz patron olur ve müsterimize ilgi göstermez, isteklerine cevap veremezsek, müsteri iste o zaman kendisini mutlu eden ve ihtiyaçlarina cevap verebilen diger noktalara gider. 
Yilsonuna kadar kaç magazaya ulasmayi planliyorsunuz?
Kendimize bir sayi belirlemedik, amacimiz sehrimizin marketi olmak ve olmamiz gereken her noktada magaza açmak. Inandigimiz bölgelerde subelesmeye devam edecegiz.

SALİH YERLİ